Voorproefje Keukendagboek 2 van Nigel Slater

Terwijl wij ons verheugen op de komst van Nigel Slater naar het Kookboekenfestival aankomende zondag 25 september, delen we alvast een herfstig recept uit zijn Keukendagboek 2.

Keukendagboek 2 verschijnt midden oktober. Verhalen en toegankelijke recepten wisselen elkaar af en het boek leest zo als een echt dagboek. Maar het staat ook bomvol eetinspiratie: van basics als het bakken van een biefstuk tot eend met gember en citrusvruchten, van passievruchtencrème tot geroosterde wortels.

Wie zich ooit heeft verwonderd over hoe mooi koken kan zijn, zal zich volledig thuis voelen bij Nigel Slater. Zijn rechttoe-rechtaan manier van koken maakt dit boek tot een echte keukenbijbel.

Warme auberginetaartjes

U kunt als u wilt bladerdeeg gebruiken voor deze taartjes, en ze vlak voor het bakken met parmezaan bestrooien, maar het zelfgemaakte deeg – net een rijk kaaskoekje – is veel lekkerder. Het deeg maken kost niet veel tijd. Als u niet echt dol op kappertjes bent, zijn een paar in plakjes gesneden olijven – paars of groen – misschien wel een spannende vervanging.

warm auberginetaartje

Foto: Jonathan Lovekin

 

Ingrediënten voor 8 stuks

aubergine: 600 g
een grote ui
knoflook: 2 tenen
olijfolie: 10 eetlepels
tijm: 4 takjes
een theelepel kappertjes, of een paar olijven
ansjovisfilets: 16

Voor het deeg

boter: 80 g, in blokjes
zelfrijzend bakmeel: 120 g
belegen cheddar of goudse geraspt: 40 g
parmezaan, fijngeraspt: 50 g
een eidooier
melk: 1 eetlepel

 

Verhit de oven tot 200 °C. Snijd de aubergine in blokjes van grofweg 2 cm en verdeel ze in een enkele laag over een bakplaat of een braadslee. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Pel de knoflook, wrijf de tenen tot puree en doe ze met de ui bij de aubergine. Giet er ruim zes eetlepels olie overheen, pluk de tijmblaadjes van de takjes en doe ze bij de aubergine met royaal versgemalen zout en peper. Schep om tot alles met een fijn laagje olie is bedekt.
Bak de aubergine circa twee uur in de oven en schep alles in die tijd een- of tweemaal om, tot de aubergine zo zacht is dat hij met een vork fijngeprakt kan worden.
Maak het deeg terwijl de aubergine in de oven staat. Wrijf met de vingertoppen de boter door het bakmeel tot het mengsel op vers broodkruim lijkt en voeg beide soorten kaas, eidooier en melk toe. Breng alles samen tot een bal en kneed hem niet langer dan een minuut. Wikkel het deeg in bakpapier of plasticfolie en laat het twintig minuten in de koelkast rusten.
Snijd het deeg in acht stukken van gelijk formaat en rol elk stuk uit tot een lap van 12 x 10 cm. Leg ze op een bakplaat en bak ze tien minuten in de hete oven tot ze bleekbruin en licht krokant zijn.
Haal de aubergine zodra hij gaar is uit de oven. Houd ongeveer een kwart ervan achter en mix de rest in een keukenmachine tot een stijve puree. Voeg de overgebleven vier eetlepels olie toe en mix nog eens tot het een gladde, smeerbare massa is. Verdeel de auberginepuree over de gebakken deegplakken, schep de achtergehouden aubergine erop met wat kappertjes of olijven. Leg op elk taartje kruislings twee ansjovisfilets.

Nigel Slater groeide op in Wolverhampton, kookt al vanaf zijn tiende en werkte vanaf zijn zestiende in restaurants. Hij belandde uiteindelijk in Londen, waar hij sinds 1993 voor The Observer schrijft over alles wat met eten te maken heeft. Daarnaast schrijft hij kookboeken en presenteert hij succesvolle kookprogramma’s voor de BBC . Nigel Slater won talloze prijzen voor zijn werk en heeft in de loop der jaren een enorme schare trouwe fans verzameld.

Klik hier voor meer informatie over Keukendagboek 2.

 

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.