Vechten met gerechten bij glutenintolerantie en coeliakie

Overgevoeligheid voor het gluteneiwit komt in West-Europa steeds meer voor. Voorzichtige schattingen gaan uit van een op de tien mensen. Algemeen bekend is de echte allergie voor gluten, coeliakie. Het effect van de vaker voorkomende, geniepige intolerantie voor gluten is helaas minder bekend in de gezondheidszorg. Zo kan het voorkomen dat iemand gediagnosticeerd wordt met een ‘spastische darm’ en het advies krijgt om maar flink volkorenbrood te eten. De klachten worden alleen maar erger, terwijl de oplossing ligt in het vermijden van gluten. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, want basisproducten als brood, pasta en aanverwante artikelen staan opeens op de zwarte lijst. Het derde deel in de succesvolle reeks Vechten met gerechten belicht de ins en outs van gevoeligheid voor gluten. De lastige medische materie is op nuchtere wijze vertaald voor de leek. Een honderdtal inventieve, glutenvrije recepten uit de wereldkeuken maken het leven met glutenintolerantie of coeliakie een stuk gemakkelijker. Vechten met gerechten bij glutenintolerantie en coeliakie is een optimistisch en positief getint vademecum, vanuit de praktijk geschreven door een arts en een culinair journalist. Een klachtenchecklist, casuïstiek, adressenlijst en suggesties voor buitenshuis eten maken dit boek tot een complete en praktische zelfhulpgids. Titi Koolsbergen is arts en leidt een kliniek voor natuurlijke gezondheidszorg in Den Bosch. Janneke Vreugdenhil is culinair journalist, heeft een dagelijkse column in NRC Next en schreef diverse kookboeken Eerder schreven zij samen al twee succesvolle boeken in de Vechten met gerechten-reeks.

Dit bericht is geplaatst in Culinair, Oud. Bookmark de permalink.