Neêrlands roem

Koken als Greetje en hoe 18 ambachtelijke producenten uit Nederland daarbij helpen

Je eet in een druk restaurant, en vaag besef je de hectiek die op dat moment de keuken beheerst. Achter je maaltijd schuilt immers een goeddeels onzichtbare wereld waar het werk al uren of zelfs dagen eerder begonnen is. Toch is de creatieve inzet van de koks niet het hele verhaal. Achter hun werk ligt nog een tweede, veel onzichtbaardere wereld: het gedreven vakmanschap van de mensen die superieure ingrediënten leveren en daarmee het werk van de koks mogelijk maken. De ene wereld kan niet zonder de andere.


Auteur

Jacques Meerman en Hennie Franssen

Druk

1ste

Formaat

20,5 x 25 cm

Omvang

160 pag.

Illustraties

kleurenfoto`s

Uitvoering

gebonden

Prijs

€ 24,95

ISBN

978 90 5956 412 1

NUR

440

Uitgever

Fontaine Uitgevers

Verschijnt/verschenen

oktober 2011 / Uitverkocht!


Neêrlands Roem geeft toegang tot beide. Het bevat de beste recepten van Greetje, een populair Amsterdams restaurant met een moderne, creatieve keuken op basis van traditioneel-Nederlandse producten. En we maken kennis met achttien ambachtelijke makers die deze producten leveren: van een kaasmaker in de Beemster tot een kampioensbakker uit Drachten, van een kleine Brabantse kippenfokker tot een ambachtelijke jeneverstokerij in Amsterdam. Nooit eerder is de wereld achter je restaurantmaaltijd zo zichtbaar geweest.

Jacques Meerman heeft enkele gastronomische boeken op zijn naam, schrijft artikelen voor Bouillon! en had een wekelijkse restaurantkritiek in een Spaanse krant. Daarnaast is hij bekend als vertaler van o.a. Harold McGee, Ferran Adrià, Elizabeth David, de jongste editie van de Larousse gastronomique en de Osterie-reeks van de Italiaanse Slow Food-uitgeverij.

Hennie Franssen is culinair redacteur en vertaler met een indrukwekkende staat van dienst. Zij schreef diverse kookboeken, o.a. over de Nederlandse keuken. Ook werkte ze mee aan de boeken en tv-programma’s van Nederlandse auteurs als Cas Spijkers, Joop Braakhekke en Lonny Gerungan.

– ruim 60 moderne, creatieve maar toch oer-Hollandse recepten
– met portretten van 20 ambachtelijke Nederlandse producenten
– receptuur van het populaire Amsterdamse restaurant Greetje
– prachtige fotografie en vormgeving