Fontaine in Frankfurt

Auteur

Druk

Formaat

Omvang

Illustraties

Uitvoering

Prijs

ISBN

NUR

Uitgever

Verschijnt/verschenenVoor velen blijft het een soort ongrijpbaar fenomeen, maar als pas aangetreden stagiair had ik het geluk om er bij aanwezig te zijn: de Frankfurter Buchmesse. Namens mijn opleiding nam ik deel aan een tweedaags programma en nu begrijp ik waar deze reusachtige boekenbeurs zijn mythische status aan te danken heeft. Het is enorm, overweldigend en bovenal ontzettend inspirerend.

De beurs is behalve een broedplaats voor nieuwe ideeën vooral ook een ontmoetingsplek voor vakgenoten. Het gaat niet alleen om het aan- en verkopen van rechten en het voeren van zakelijke gesprekken; wat er tussen de regels door gebeurt, is minstens zo belangrijk. Je legt nieuwe contacten, praat bij met oude bekenden en ontmoet − eindelijk − de personen achter de talloze telefoongesprekken en ellenlange mailwisselingen.

Namens Fontaine waren uitgever Martin Fontijn, redacteur Inge Huijs en verkoopmanager Michiel Boek aanwezig in Frankfurt. Wat hen opviel, was dat het algehele niveau van zowel binnen- als buitenlandse boeken de laatste jaren gestaag is toegenomen. Kwalitatief hoogstaande boeken met een opvallende vormgeving zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.

Chaotisch, maar zinvol. Vermoeiend, maar inspirerend. Dat was, in een notendop, de Frankfurter Buchmesse 2013 voor Fontaine.