De joodse keuken

Auteur

Claudia Roden

Druk

1ste

Formaat

16 x 24,5 cm

Omvang

688 pag.

Illustraties

foto’s en illustraties in 2 kleuren

Uitvoering

gebonden met stofomslag

Prijs

€ 39,95

ISBN

978 90 5956 336 0

NUR

442

Uitgever

FONTAINE UITGEVERS

Verschijnt/verschenen

maart 2010 / UITVERKOCHT!


De Joodse keuken vertelt de geschiedenis van het Joodse volk aan de hand van de Joodse keuken. In twee verschillende delen beschrijft Claudia Roden de smaken en de ontwikkeling van de Asjkenazische keuken, waarvan de wortels zowel in West- en Oost-Europa en Rusland liggen, als de Sefardische keuken (ontstaan in mediterrane landen en Azië) . De 800 recepten, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd, zijn de schatten die Claudia Roden gedurende vijftien jaar verzamelde uit de diaspora. Ze proefde de gerechten en sprak met koks, marktkooplieden en mensen die de recepten uit de overlevering kennen. Het resultaat zijn de magnifieke verhalen en recepten in dit monumentale boek. Met onder andere: – kichelach, een koekje dat wordt geserveerd in Zuid-Afrika, maar dat oorspronkelijk uit Litouwen komt – poulet aux dattes, kip met dadels, een Marokkaanse combinatie waarvan de receptuur zijn oorsprong vindt in het middeleeuwse Bagdad – het originele recept voor gefilte fish, dat al sinds de vroege middeleeuwen tijdens de sabbat wordt geserveerd Dit boek geeft het complete beeld van de veelzijdigheid en de levendigheid van de Joodse cultuur zoals die zich in de loop der eeuwen heeft gevormd. Claudia Roden is geboren en getogen in Caïro. Ze voltooide haar opleiding in Parijs en verhuisde naar Londen. In de loop der jaren bereisde ze het gehele Middellandse-Zeegebied en ontwikkelde zich tot een van de meest gelauwerde en gerespecteerde kookboekenauteurs ter wereld. Met haar bestseller De keuken van het Midden-Oosten (1968) bracht zij een revolutie teweeg in de westerse houding tegenover deze keukens. Ze schreef sindsdien negen kookboeken en ontving vele prijzen voor haar werk. ‘Claudia Roden is net zo min een eenvoudig kookboekenauteur als Marcel Proust koekenbakker was. Ze is feitelijk memoiresschrijfster, geschiedkundig etnograaf, antropoloog, essayist, dichter…’ Simon Schama ‘Elk nieuwe boek van Claudia brengt ons een verrukkelijke nieuwe wereld.’ Sam en Sam Clark ‘Claudia Roden schrijft net zo boeiend als ze praat. Haar boeken zijn parels vol informatie en schatten van leesplezier.’ Observer