De jacht op Planeet X

Deze kleurrijke vertelling bomvol smeuïge details is een prachtige metafoor voor het grote avontuur van de wetenschap

Al meer dan zeventig jaar lang maken sterrenkundigen jacht op een tiende planeet. In 2005 werd Planeet X eindelijk gevonden: een donkere, stijfbevroren ijswereld, ver buiten de baan van Pluto. Maar was het nieuwe object wel een echte planeet? Verdiende Pluto die benaming eigenlijk wel? En wat vertelden zogenaamde ‘ijsdwergen’ ons over de ontstaansgeschiedenis van ons eigen zonnestelsel?


Auteur

Govert Schilling

Druk

2de

Formaat

13,5 x 21,5 cm

Omvang

272 pag.

Illustraties

kleurenfoto`s

Uitvoering

gebonden met stofomslag

Prijs

€ 14,95

ISBN

978 90 5956 3773

NUR

917

Uitgever

FONTAINE UITGEVERS

Verschijnt/verschenen

10-2010 / Uitverkocht!
Bestel


In dit boek, dat leest als een wetenschappelijke detective, beschrijft sterrenkundejournalist Govert Schilling de speurtocht naar Planeet X, van de toevallige ontdekking van Uranus in 1781 tot de onverwachte vondst van de eerste ijsdwerg en de astronomische race om als eerste een hemellichaam te vinden dat groter is dan Pluto. Maar De jacht op Planeet X gaat ook over de herkomst van de aarde, over op drift geraakte reuzenplaneten, over planetenstelsels bij andere sterren en over commissies van wijze mannen die zich maandenlang buigen over de vraag wat nu eigenlijk een planeet is.

De auteur bezocht tientallen instituten en sterrenwachten en sprak met alle hoofdrolspelers. Het resultaat is een actueel boek dat een levendig beeld schetst van de manier waarop moderne wetenschap wordt bedreven.

Govert Schilling schrijft voor de Volkskrant over sterrenkunde en heeft meer dan veertig boeken over dit onderwerp op zijn naam. In 2002 ontving hij de Eureka!-oeuvreprijs voor het populariseren van wetenschap.